Πώς θα δημιουργήσεις ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον για το καινούριο μέλος της οικογένειάς σου;
Αποφάσισες να υιοθετήσεις ένα κουταβάκι; Συγχαρητήρια! Να ξέρεις όμως ότι η φροντίδα του, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, θα είναι αρκετά απαιτητική. Με την κατάλληλη οργάνωση όμως θα κάνεις τα πράγματα ευκολότερα για όλους.
Αγόρασε τα απαραίτητα: Καταρχάς, τροφή κατάλληλη για την ηλικία και το μέγεθός του. Καλό θα ήταν για να μην κινδυνεύσει από γαστρεντερικές διαταραχές να συνεχίσεις τη διατροφή που ακολουθούσε μέχρι τώρα, προσθέτοντας σταδιακά νέες τροφές στο μενού του. Φρόντισε επίσης να τοποθετήσεις στο χώρο του ένα μπολ με νερό (κατά προτίμηση κεραμικό ή από ατσάλι, που καθαρίζονται ευκολότερα και αναποδογυρίζονται δυσκολότερα από... ενθουσιώδη κουτάβια).
Εφοδίασε το σπίτι σου με παιχνίδια για σκυλάκια: Αγόρασε μια ποικιλία παιχνιδιών για διασκέδαση, εκπαίδευση και μάσημα. Ειδικά τα τελευταία είναι ιδιαίτερα σημαντικά την περίοδο της οδοντοφυΐας ώστε να περισώσεις (όσο μπορείς) από τα δόντια του κουταβιού τα έπιπλα και τα παπούτσια σου.
Προετοιμάσου για ατυχήματα: Μέχρι το ζώο να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα, προετοιμάσου ότι μπορεί να κάνει τις ανάγκες του σε διάφορα... ακατάλληλα σημεία. Αφαίρεσε λοιπόν αν είναι δυνατόν τα χαλιά που καθαρίζονται δύσκολα και κάλυψε με εφημερίδες και πλαστικό ευαίσθητες επιφάνειες, π.χ. το παρκέ του υπνοδωματίου.
Προσοχή στα κάγκελα στο μπαλκόνι: Αν ζεις σε διαμέρισμα σε όροφο, κάλυψε με καλαμωτή ή με ένα πλαστικό δίκτυ τα κάγκελα της βεράντας μέχρι το κουτάβι να μεγαλώσει αρκετά ώστε να αποκτήσει την αίσθηση του κινδύνου. Επιπλέον, κρύψε ή σκέπασε τα καλώδια (για να μη βρεθούν ανάμεσα στα δόντια του) και τοποθέτησε σε κλειστό ντουλάπι όλα τα καθαριστικά προϊόντα. Ιδανικά, περιόρισε τον πρώτο καιρό το ζώο σε έναν ασφαλή χώρο του σπιτιού, όπου θα μπορεί να περιφέρεται και να εξερευνεί ελεύθερα.