Ωτίτιδα σκύλου: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της

Η ωτίτιδα είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί στα αφτιά του αγαπημένου τετράποδου φίλου σας. Πολλές φορές κάποιες ράτσες σκύλων εξαιτίας της κατασκευής και του σχήματος των αφτιών μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς. Υπάρχουν δύο τύποι: η έξω και η μέση ωτίτιδα. Ως έξω ωτίτιδα χαρακτηρίζεται μια χρόνια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, ενώ ως μέση η φλεγμονή του μέσου ωτός. Η έξω ωτίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αλλαγής στο περιβάλλον του ακουστικού πόρου, η οποία οδηγεί σε αύξηση των εκκρίσεων κυψελίδας από τους αδένες του αφτιού. Η επιδερμίδα και το χόριο αρχίζουν παράγουν μεγάλες ποσότητες ινώδους ιστού και οδηγούν σε στένωση του ακουστικού πόρου. Ωστόσο, συνήθως πρόκειται για δευτερογενές σύμπτωμα μιας λοίμωξης.

Η έξω ωτίτιδα προκαλεί πόνο, έντονο κνησμό και ερύθημα (κοκκινίλα) ενώ όταν η κατάσταση είναι χρόνια, καταλήγει σε μέση ωτίτιδα.

Η μέση ωτίτιδα προκαλεί ρήξη του τυμπανικού υμένα- μεμβράνης που διαχωρίζει το έξω από το μέσο αφτί.

Συμπτώματα:

Πόνος

Απότομες κινήσεις του κεφαλιού

Ξύσιμο των πτερυγίων του αφτιού

Ζεστά και κόκκινα αφτιά

Άσχημη μυρωδιά στον ακουστικό πόρο

Πληγές από ξύσιμο

infection-750x500.jpg

Αίτια

Οι αιτίες μιας ωτίτιδας είναι ποικίλες: μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, μύκητες, αδύναμο ανοσοποιητικό, ή σε λήψη αντιβιοτικών και φαρμάκων. Επίσης, η ωτίτιδα οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, σε αλλεργίες, στρες αλλά και στη διατροφή. Ειδικά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις και, παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπισή τους. Τα κυριότερα αίτια ωτίτιδας είναι:

Παράσιτα (π.χ. Demodex canis, Sarcoptes scabiei)

Τροφική/ περιβαλλοντική αλλεργία

Φαρμακευτική δερματίτιδα

Ξένα σώματα (π.χ. άγανα φυτού), μάζες

Υπερτρίχωση στην εσωτερική επιφάνεια του πτερυγίου

Διαταραχές κερατινοποίησης/αδενικές διαταραχές

Αυτοάνοσες δερματοπάθειες (π.χ. φυλλώδης πέμφιγα)

Άλλοι παράγοντες (προδιαθετικοί) που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση φλεγμονής στο αυτί είναι οι εξής:

Βακτηριακές λοιμώξεις ( π.χ. σταφυλόκοκκος )

Μικτές λοιμώξεις βακτηρίων-μυκήτων (π.χ. Μalassezia)

Προοδευτικές αλλαγές στο περιβάλλον του ακουστικού πόρου

Υπερβολική υγρασία στην περιοχή μετά από κολύμπι

Υπερβολική-τραυματική μέριμνα για την υγιεινή του ωτός

Η διάγνωση γίνεται με βάση τα παρακάτω :

Ιστορικό

Κλινική εξέταση (γενική, νευρολογική, δερματολογική)

Ωτοσκόπηση

Κυτταρολογική, παρασιτολογική εξέταση (με ξέσμα), σε κάθε περιστατικό

Καθώς επίσης με :

Καλλιέργεια για βακτήρια

Ακτινογραφίες (για μέση ωτίτιδα)

Ιστοπαθολογική εξέταση (για αυτοάνοσα)

Αξονική- μαγνητική τομογραφία (για παρουσία υγρού ή ίνωσης στο μέσο ους)

Τυμπανομετρία, ακουομετρία,σε επιλεγμένα περιστατικά

Putting-ear-drops-in-dogs-ear.jpg

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία αναλαμβάνεται στα περισσότερα περιστατικά από τον ιδιοκτήτη και γίνεται κατ’ οίκον, μετά από οδηγίες του κτηνιάτρου, εκτός αν η φλεγμονή έχει προχωρήσει στο μέσο ή έσω ους. Σε περιπτώσεις έξω ωτίτιδας, διενεργείται καθαρισμός του ωτός με πλύσεις, ακολουθούμενος από τοπική φαρμακευτική αγωγή.

Η τοπική θεραπεία ενδέχεται να περιλαμβάνει αντιβακτηριακές, κορτικοστεροειδείς, αντιμυκητιακές και αντισηπτικές σταγόνες. Σε πολλές περιπτώσεις όπου έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, συνταγογραφούνται από του στόματος αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά. Κορτικοστεροειδή μπορεί επιπλέον να χορηγηθούν ώστε να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα στο αυτί του σκύλου.

Μετά το πέρας της θεραπείας, συστήνεται επαναληπτικός έλεγχος της κατάστασης του ωτός. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να συμβουλεύσει τον ιδιοκτήτη να καθαρίζει συστηματικά τα αυτιά του σκύλου του προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν υποτροπές. Με την κατάλληλη αγωγή, τα περισσότερα περιστατικά έξω ωτίτιδας ιώνται εντός 3-4 εβδομάδων, ενώ αυτά της μέσης ωτίτιδας σε διάστημα άνω των 6 εβδομάδων.

Μια διατροφή πλούσια σε: α) αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το ρόδι, τα blueberries, το μπρόκολο, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, β) φυσικά αντιβιοτικά, όπως το σκόρδο και γ) συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως το πρωτόγαλα, είναι σημαντικά για έναν υγιή οργανισμό.

Φυσική αντιμετώπιση:

Βιολογικό μηλόξυδο ψυχρής έκθλιψης: το αιθανικό οξύ, που περιέχει το μηλόξυδο, βοηθάει στην απομάκρυνση της βρωμιάς από τα αυτιά του σκύλου μας και, παράλληλα, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και τους μύκητες.Βιολογικό λάδι ρίγανης: Αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό. Θέλει, όμως, προσοχή. Αν βάλουμε καθαρό λάδι ρίγανης στο αυτί του σκύλου μας, θα προκαλέσει ερεθισμό.

Βιολογική καλέντουλα: Η καλέντουλα έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελεί ένα από τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων και μολύνσεων του εξωτερικού ακουστικού πόρου (εξωτερική ωτίτιδα).

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News